Εκπαίδευση και Σχολικές Ομάδες


Για τη σχολική χρονιά 2019-20 παρέχονται ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που πραγματοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς.

Οι δράσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Το σχολείο θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Γραφείο Πληροφοριών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (τηλ. 213214 4800, -4856 ή -4889), προκειμένου να κάνει κράτηση για την επιθυμητή ημερομηνία επίσκεψής του.

Οι ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς των σχολικών τάξεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αφορούν:

 

Α) Εκπαιδευτικές περιηγήσεις στο Μουσείο με τη χρήση του Εκπαιδευτικού Κουτιού (Μουσειοσκευής) «Αρχαία Παιχνίδια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στον παρακάτω υπερσύνδεσμο παρέχονται αναλυτικές οδηγίες.

https://www.namuseum.gr/education/archaia-paichnidia-sto-ethniko-archaiologiko-moyseio-me-ti-chrisi-moyseioskeyis/

Απαραίτητη η κράτηση του εκπαιδευτικού κουτιού στο τηλ. 213214 4813 και – 4814 (Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης), εκτός από την κράτηση της επίσκεψης στο Γραφείο Πληροφοριών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

Β) Εκπαιδευτικές δράσεις με τη χρήση κατάλληλου υποστηρικτικού υλικού από τους εκπαιδευτικούς

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  • Η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Δύο Αθηναίοι… Αριστόβουλος και Φιλόδημος σε δράση» μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς με τη χρήση του Εκπαιδευτικού Υλικού που διατίθεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου https://www.namuseum.gr/education/dyo-athinaioi-aristovoylos-amp-filodimos-se-drasi/ και απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ έως Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Στόχος της είναι να αντλήσουν τα παιδιά πληροφορίες για την ιστορία της ανακάλυψης των δύο κλασικών τάφων που εκτίθενται στην Αίθουσα 55 της Συλλογής Αγγείων του Μουσείου και να κατανοήσουν πώς δουλεύει ένας αρχαιολόγος και συνεργάζεται με άλλες ειδικότητες για τη σύνθεση του παρελθόντος.
  • Τα εκπαιδευτικά έντυπα του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ»  («Το Χαμόγελο του Κούρου», «Άνθρωποι, Λιοντάρια και Χρυσός» και «Φύση, Θάλασσα και Ζωή») διατίθενται σε μορφή pdf στην ιστοσελίδα του Μουσείου https://www.namuseum.gr/education_category/protovathmia/page/2/. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές για τη χρήση τους εντός του Μουσείου.

Για την Πρωτοβάθμια όσο και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

  • Διατίθεται προς δανεισμό ο εκπαιδευτικός φάκελος «ΑΓΩΝ. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα», με το υλικό του οποίου και τις προτάσεις που περιλαμβάνει, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να οργανώσουν εκπαιδευτική δράση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με θέμα τους αθλητικούς, αλλά και τους καλλιτεχνικούς αγώνες. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου https://www.namuseum.gr/education/agon-to-pneyma-tis-amillas-stin-archaia-ellada/. Τηλέφωνο κρατήσεων: 213214 4813 και -4814

Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν:

  • Μια απλή περιήγηση στις μόνιμες Συλλογές του Μουσείου
  • Μία ξενάγηση από ξεναγό (στην περίπτωση αυτή το σχολείο συνεννοείται απευθείας με τον ιδιώτη ξεναγό)
  • Μία εκπαιδευτική δράση που έχει ετοιμάσει ο εκπαιδευτικός για την τάξη του. Στην περίπτωση αυτή, όταν η δράση περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα προς το Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου με αναλυτική περιγραφή της, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη υλοποίησή της αλλά και να μην παρεμποδίζεται η ροή των επισκεπτών.

Για την κράτηση της επίσκεψης, καθώς και για τηλέφωνα συνεργαζόμενων ξεναγών, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τις Πληροφορίες του Μουσείου στα τηλέφωνα 2132144800, -4856, -4889. 

Εγγραφή στο newsletter