Εκπαίδευση και Σχολικές Ομάδες


 

Α) Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες που πραγματοποιούνται από το τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζωντανεύοντας τα Αρχαία μας» απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ Δημοτικού. Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία των μικρών μαθητών με το Μουσείο και η εξοικείωση με τις αρχαιότητες. Το πρόγραμμα δομείται γύρω από ένα συγκεκριμένο έκθεμα: το αρχαϊκό άγαλμα της Κόρης Φρασίκλειας.

https://www.namuseum.gr/education/zontaneyontas-ta-archaia-mas-2/

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια» απευθύνεται σε μαθητές Γ΄και Δ΄ Δημοτικού. Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με το αρχαίο παιδικό παιχνίδι ως μέσο ψυχαγωγίας, άμιλλας και συναγωνισμού.

https://www.namuseum.gr/education/kati-moy-thymizoyn-ayta-ta-paichnidia-2/

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Στο μυκηναϊκό παλάτι…» απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ έως και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού. Σκοπός του είναι να μάθουν τα παιδιά μέσα από ένα ταξίδι στο παρελθόν για το μυκηναϊκό πολιτισμό και τους Μυκηναίους στις διάφορες πτυχές της ζωής τους (καθημερινή ζωή, καλλωπισμός, ένδυση, κόμμωση, αλλά και εργασία, ασχολίες/επαγγέλματα, εμπόριο, ταξίδια, θρησκεία, κ.ά.). Στα στάδια του προγράμματος θα περιλαμβάνονται ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδι ρόλων, βιωματική προσέγγιση, πειραματισμοί με αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, εξερεύνηση της Μυκηναϊκής Συλλογής με τη χρήση εκπαιδευτικού φυλλαδίου, κ.ά.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

  • Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης στο τηλ. 213214 4813-14
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023  οι κρατήσεις θα πραγματοποιούνται από 19.12.2022, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:00-15:00.

Β) Εκπαιδευτικές περιηγήσεις στο Μουσείο που πραγματοποιούνται από εκπαιδευτικούς με τη χρήση του Εκπαιδευτικού Κουτιού (Μουσειοσκευής) «Αρχαία Παιχνίδια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα Κουτί (Μουσειοσκευή) που αξιοποιείται στον χώρο του Μουσείου από τα Σχολεία και το Υποστηρικτικό του Υλικό που διατίθεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

https://www.namuseum.gr/education/archaia-paichnidia-sto-ethniko-archaiologiko-moyseio-me-ti-chrisi-moyseioskeyis/

Απαραίτητη η κράτηση του εκπαιδευτικού κουτιού στο τηλ. 213214 4813-14 (Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης), εκτός από την κράτηση της επίσκεψης στο Γραφείο Πληροφοριών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Γ) Εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς με τη χρήση κατάλληλου υποστηρικτικού υλικού.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  • Η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Δύο Αθηναίοι… Αριστόβουλος και Φιλόδημος σε δράση» μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς με τη χρήση του Εκπαιδευτικού Υλικού που διατίθεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου και απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ έως Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Στόχος της είναι να αντλήσουν τα παιδιά πληροφορίες για την ιστορία της ανακάλυψης των δύο κλασικών τάφων που εκτίθενται στην Αίθουσα 55 της Συλλογής Αγγείων του Μουσείου και να κατανοήσουν πώς δουλεύει ένας αρχαιολόγος και συνεργάζεται με άλλες ειδικότητες για τη σύνθεση του παρελθόντος.

https://www.namuseum.gr/education/dyo-athinaioi-aristovoylos-amp-filodimos-se-drasi/

  • Τα εκπαιδευτικά έντυπα του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ»  («Το Χαμόγελο του Κούρου», «Άνθρωποι, Λιοντάρια και Χρυσός» και «Φύση, Θάλασσα και Ζωή») διατίθενται σε μορφή pdf στην ιστοσελίδα του Μουσείου. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές για τη χρήση τους εντός του Μουσείου.

https://www.namuseum.gr/education_category/protovathmia/page/2/.

Για την Πρωτοβάθμια όσο και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

  • Διατίθεται προς δανεισμό ο εκπαιδευτικός φάκελος «ΑΓΩΝ. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα», με το υλικό του οποίου και τις προτάσεις που περιλαμβάνει, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να οργανώσουν εκπαιδευτική δράση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με θέμα τους αθλητικούς, αλλά και τους καλλιτεχνικούς αγώνες.

https://www.namuseum.gr/education/agon-to-pneyma-tis-amillas-stin-archaia-ellada/.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 213214 4813-14 (Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης)

Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν:

  • Μια απλή περιήγηση στις μόνιμες Συλλογές του Μουσείου
  • Μία ξενάγηση από ξεναγό (στην περίπτωση αυτή το σχολείο συνεννοείται απευθείας με τον ιδιώτη ξεναγό)
  • Μία εκπαιδευτική δράση που έχει ετοιμάσει ο εκπαιδευτικός για την τάξη του. Στην περίπτωση αυτή, όταν η δράση περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα προς το Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου με αναλυτική περιγραφή της, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη υλοποίησή της αλλά και να μην παρεμποδίζεται η ροή των επισκεπτών.

Για την κράτηση της επίσκεψης, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τις Πληροφορίες του Μουσείου στα τηλέφωνα 2132144800, -4856, -4889. 

Εγγραφή στο newsletter