Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων

Μέσα από τα εκθέματα αναδεικνύονται ποικίλες πτυχές του αρχαίου κυπριακού βίου, όπως η θρησκεία, η τέχνη και το εμπόριο

ΕΚΘΕΣΕΙΣΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ
< ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Loading....

Η Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης με τη σπάνια φυσική ομορφιά, είναι το ανατολικότερο νησί της Μεσογείου και το τρίτο σε έκταση μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Η γεωγραφική της θέση και τα πλούσια μεταλλεία χαλκού ήταν τα στοιχεία που ανέδειξαν την Κύπρο από πολύ νωρίς σε σταθμό διαμετακομιστικού εμπορίου ανάμεσα στο Αιγαίο και την Εγγύς Ανατολή. Οι ανταλλαγές προϊόντων και ιδεών αλλά και η συγχώνευση διαφορετικών παραδόσεων, δημιούργησαν έναν λαμπρό πολιτισμό, που αν και υιοθέτησε πολλά στοιχεία από την Ανατολή, κατόρθωσε να διατηρήσει σε όλη τη μακραίωνη ιστορία του την ιδιαιτερότητά του.

Στη μόνιμη έκθεση παρουσιάζονται 180 έργα. Μέσα από τα εκθέματα αναδεικνύονται ποικίλες πτυχές του αρχαίου κυπριακού βίου, όπως η θρησκεία, η τέχνη και το εμπόριο, ενώ παράλληλα τεκμηριώνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Κυπριακού πολιτισμού, καθώς και οι διαχρονικοί δεσμοί του με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Περίτεχνα προϊστορικά και αρχαϊκά αγγεία, εντυπωσιακά ειδώλια αναθηματικού χαρακτήρα, χαρακτηριστικά γλυπτά με εμφανή την ελληνική επίδραση, όπως και αντιπροσωπευτικά χάλκινα αντικείμενα (πέντε από τα οποία δανείζει η Κυπριακή Δημοκρατία ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης), είναι μερικά από τα εκθέματα που θα συναντήσει ο επισκέπτης.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό που θα διευκολύνει τους επισκέπτες να εξοικειωθούν με το φυσικό περιβάλλον του νησιού και την πλούσια ιστορία του, όπως αυτή τεκμηριώνεται από τα ανασκαφικά ευρήματα.

Ιστορία της Συλλογής

Η Κυπριακή Συλλογή Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συγκροτήθηκε σταδιακά από τον 19ο αιώνα, με αγορές έργων της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1879) και δωρεές συλλεκτών (1880, 1895, 1897). Ο εμπλουτισμός της συνεχίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα με αγορές, δωρεές καθώς και μέσω προγράμματος επίσημης ανταλλαγής αρχαιοτήτων (1928). Σήμερα, η Κυπριακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αριθμεί περίπου 850 έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις χρονικές περιόδους της Κυπριακής ιστορίας και τέχνης από την Πρώιμη Χαλκοκρατία (περ. 2500 π.Χ.) έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους (4ος αι. μ.Χ.).

Η μόνιμη έκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εγκαινιάστηκε στις 18 Μαρτίου 2009 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Δημήτριο Χριστόφια. Η έκθεση διοργανώθηκε με τη δωρεά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και υπό την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή Β. Καραγιώργη, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δείτε επίσης

Εγγραφή στο newsletter