ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων”

ΜΑΡ | ΜΑΪΟΣ 2023

Loading....

Το Εθνικό Αρχαιολογικό στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση 2014-2020» σχεδίασε και παρουσιάζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:
«Τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων».

Το πρόγραμμα αφορά στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο οποίος εκτίθεται στη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα πραγματοποιείται σε σχολικές ομάδες όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, στους χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και μέσω πλατφόρμας για διαδικτυακές συναντήσεις σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες της Ελλάδας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να συλλέξουν τα παιδιά πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, να κατανοήσουν το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε, καθώς και να αντιληφθούν τη σημασία της διεπιστημονικότητας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές μέσα από την έρευνα στον εκθεσιακό χώρο με τη βοήθεια καρτελών εργασίας διερευνούν τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από τη σκοπιά διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων και ανακαλύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με το φορτίο του πλοίου. Έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τη δουλειά του συντηρητή μέσα από το περιβάλλον εργασίας του. Επιπλέον, τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι, αναζητώντας τα μυστικά που κρύβει ο Μηχανισμός και γνωρίζοντας μέσα από τη διαδικασία χρήσης των αισθήσεών τους τα αντικείμενα και τα υλικά που σχετίζονται με το Ναυάγιο και τον Μηχανισμό. Τέλος, συγκρίνουν το τότε με το σήμερα και εκφράζουν τις απόψεις τους για τη σύγχρονη μηχανική.

Στην ίδια Πράξη έχει ενταχθεί και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης η δημιουργία ψηφιακής εκπαιδευτικής εφαρμογής για εφήβους, που αφορά στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και θα είναι μόνιμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

Ημερομηνίες διεξαγωγής προγράμματος: 15 Μαρτίου 2023 έως 30 Μαΐου 2023

Διάρκεια προγραμμάτων: 75 λεπτά

Ώρες διεξαγωγής: 10:00 π.μ.-11:15 π.μ. ή 11:30-12:45 μ.μ.

 

Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν.

 

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δια ζώσης είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση στην ειδική φόρμα εδώ…
Έναρξη δηλώσεων (για το δια ζώσης πρόγραμμα):  10  Μαρτίου 2023

Για τις δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα εξ αποστάσεως, είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση στην ειδική φόρμα https://forms.gle/UNcBptoPf9EJ9moU7
Tηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, -4889

Ηλεκτρονική δ/νση: www.namuseum.gr

Email: predu.eam@culture.gr

 

Εγγραφή στο newsletter